Stem van de deelnemers

Blog door Wilma van Beers, lid Verantwoordingsorgaan SPT - 2e kwartaal 2022

Heel eerlijk: ik voelde me voorheen niet bijzonder aangetrokken tot alles wat met pensioenfonds te maken had. Nu ik zelf pensioen ontvang, vind ik het eigenlijk hartstikke boeiende materie! De vacature in het Verantwoordingsorgaan (VO) van SPT kwam voor mij precies op het juiste moment.

Klaar voor pensioen, maar niet voor de geraniums

Ik heb ruim 38 jaar een eigen orthodontistenpraktijk gehad in Veghel. In 2020 verkocht ik de praktijk en ging ik met pensioen. Ik was klaar voor ‘mijn pensioen’, maar niet voor een leven achter de geraniums.

Ik ben naast mijn werk altijd erg actief geweest in allerlei commissies en organen binnen mijn beroepsgroep. Ik heb bestuurd en beleid mede bepaald. Buiten de tandheelkunde vond ik mijn plek in het onderwijs. Ik was een paar jaar lid van het schoolbestuur en later ook in een Raad van Toezicht. Vier jaar geleden heb ik een opleiding tot mediator afgerond. Sinds die tijd ben ik geregistreerd mediator en team conflict coach. Sinds februari dit jaar ben ik Ombudspersoon voor Volt Europa.

Nieuwe uitdaging in het VO

Eenmaal met pensioen was ik klaar voor een nieuwe uitdaging. Ik wilde graag iets doen wat logisch was gezien mijn bestuurlijke verleden maar tegelijk een nieuw terrein. Er werd me gevraagd: die vacature in het Verantwoordingsorgaan van SPT, is dat niet iets voor jou? Ik ging het gesprek aan, deed mee in de sollicitatieronde en het klikte eigenlijk heel goed. In juli 2021 werd ik ingestemd door de deelnemers, tegelijk met Mees van de Lagemaat. We zijn allebei meteen begonnen met een VO-cursus. Die verdieping heb je nodig.

Een afvaardiging van de deelnemers

Het Verantwoordingsorgaan bij SPT bestaat uit drie leden. We zijn afgevaardigd namens de deelnemers. Zij hebben ons gekozen, daar zit hun invloed. Daar zijn we ons ook erg van bewust. Het is best een verantwoordelijkheid.
Wij kijken naar het gevoerde beleid van het bestuur. We denken mee en we houden het bestuur scherp. Wij controleren of het bestuur de belangen van alle deelnemers op een evenwichtige manier afweegt bij het nemen van besluiten.

In korte tijd een goed team

Han Verhoeven is al langer lid van het Verantwoordingsorgaan en nu voorzitter, maar Mees en ik zijn nog relatief nieuw. Het is mooi om te zien dat we in korte tijd een goed team zijn geworden. We zijn mensen met verschillende competenties. Dat maakt dat je elkaar heel goed kunt aanvullen. We zoeken elkaars specialiteiten op en maken daar gebruik van. We leveren allemaal een bijdrage en respecteren die.

We vergaderen minimaal één of twee keer per maand. Het fijne van een klein fonds (klein bestuur, klein VO), is dat de lijnen echt kort zijn. De verschillende organen van het SPT informeren elkaar heel goed. Wij worden in een vroeg stadium meegenomen bij zaken die spelen bij het bestuur. Dat is heel fijn. Dat maakt ook dat je niet op het eind nog aan de bel moet gaan trekken als dat nodig zou zijn.

Elkaar versterken

Als VO fungeren we naast de Raad van Toezicht en het bestuur. De samenwerking in de driehoek bestuur, Raad van Toezicht en VO is belangrijk. Er is een open sfeer. We zijn ook niet bang om het met elkaar oneens te zijn. We kijken echt naar de inhoud: wat is goed voor de deelnemers, wat is evenwichtig en dus voor alle deelnemers het beste besluit? Als je op die manier met elkaar omgaat, kun je elkaar heel erg versterken.

Wilma van Beers
Lid Verantwoordingsorgaan SPT

 

Wat vindt u?

Reageer via het feedbackformulier. Klik op de knop ‘Geef uw feedback’ rechtsonder op deze pagina. Uw reactie kan worden gepubliceerd.