Nieuws

Beleidsdekkingsgraad december: 111,1%

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen.

De beleidsdekkingsgraad van SPT kwam 31 december uit op 111,1%. Dit betekent dat ongeveer 1,11 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden.

Twee dekkingsgraden

De beleidsdekkingsgraad van 111,1% (november 110,9%) is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de afgelopen twaalf maanden. De actuele dekkingsgraad van het fonds kwam per 31 december uit op 115,5% (november 113,6%).

Ontwikkelingen in december

De rente waarmee ons fonds zijn financiële positie moet berekenen, daalde licht in december. Vandaar dat SPT meer geld opzij moet zetten om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen, waardoor de dekkingsgraad daalt. De beurskoersen zijn de afgelopen maanden echter fors gestegen, hetgeen een positief effect heeft op de dekkingsgraad van SPT.

Verder is er in december voor het eerst rekening gehouden met de nieuwe prognosecijfers van het Actuarieel Genootschap (AG). Het AG heeft voorspeld dat we gemiddeld minder lang leven, zodat er minder geld gereserveerd hoeft te worden voor toekomstige pensioenen. Dit heeft een positief effect op onze dekkingsgraad van ongeveer 1,5%. Per saldo is de actuele dekkingsgraad in december met 1,9% gestegen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.