Nieuws

5 verschillen tussen AOW-pensioen en uw pensioen bij SPT

AOW-pensioen krijgt iedere Nederlander vanaf een bepaalde leeftijd van de overheid. Het is een basisinkomen, maar geen vetpot. Het pensioen dat u via SPT hebt opgebouwd, is een aanvulling hierop. Het wordt daarom ook wel aanvullend pensioen genoemd.

Wij hebben voor u de 5 belangrijkste verschillen tussen AOW-pensioen en aanvullend pensioen op een rij gezet.

1. Voor wie het pensioen is

AOW: Voor iedereen die in de 50 jaar voor zijn AOW-leeftijd in Nederland heeft gewoond en/of gewerkt. (Voor elk vol jaar bouwt u 2% AOW-pensioen op.)

Pensioen: Voor alle tandartsen en tandarts-specialisten die pensioen hebben opgebouwd bij SPT en voor wie SPT het pensioen nog beheert.

2. De organisatie die het uitkeert

AOW: De Sociale Verzekeringsbank namens de overheid.

Pensioen: Het pensioenfonds waarbij de werkgever is aangesloten of de verzekeraar waar de werkgever zijn pensioenregeling heeft ondergebracht. In uw geval is dat SPT.

3. De manier waarop u pensioen opbouwt

AOW: Iedereen die werkt, betaalt AOW-premie. De overheid keert de premie die nu binnenkomt uit aan de mensen die nu AOW-pensioen ontvangen. Er werken te weinig mensen om alle AOW-uitkeringen te kunnen betalen. Daardoor komt er dus niet genoeg premie binnen. De overheid vult het tekort aan. (Werkt u niet? Dan betaalt u geen premie, maar houdt u wel recht op AOW-pensioen zolang u in Nederland woont.)

Pensioen: In het verleden hebt u premie betaald. SPT belegt dit geld. Als u met pensioen gaat, krijgt u van het fonds een pensioenuitkering.

4. Hoe hoog het pensioen is

AOW: De hoogte is gekoppeld aan het minimumloon. Alleenstaanden krijgen vanaf 1 januari 2018 € 1.173,33 bruto per maand en stellen krijgen per persoon € 807,88 bruto per maand. 2 keer per jaar (op 1 januari en 1 juli) wordt dit bedrag aangepast aan de algemene prijsstijgingen.

Pensioen: De hoogte hangt onder meer af van hoe lang u pensioen hebt opgebouwd en hoe SPT er financieel voor staat. Een verhoging om de algemene prijsstijgingen te compenseren, is niet gegarandeerd. Als u inlogt ziet u in Mijn Pensioencijfers welk bedrag u bij SPT bij elkaar hebt gespaard.

5. De leeftijd waarop het pensioen ingaat

AOW: U kunt niet kiezen wanneer uw AOW-pensioen ingaat. Uw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum. Check op de website van de Sociale Verzekeringsbank wat voor u geldt.

Pensioen: U kunt kiezen wanneer uw pensioen van SPT ingaat. Dat kan op zijn vroegst vanaf 60 jaar. Er zijn ook andere opties. Lees welke keuzes u hebt om uw pensioen op maat te maken.

En om het verhaal compleet te maken is er nog een derde ‘soort’ pensioen. Dat is het pensioen dat u zelf bijspaart bij een bank of verzekeraar.

Meer weten? Onze tip aan u

Voor een compleet overzicht van uw AOW-pensioen en uw aanvullende pensioen, raden wij u aan om in te loggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Deze website is gemaakt door een samenwerkingsverband van pensioenfondsen, verzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank. U logt in met uw DigiD. In eenvoudige taal en binnen enkele minuten ziet u hoeveel pensioen u straks kunt verwachten als u met pensioen bent.