Nieuws

Dekkingsgraad stijgt in september naar 110,6%

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van SPT kwam eind september uit op 110,6%. Dit betekent dat ongeveer 1,10 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden. Een maand eerder was de dekkingsgraad nog 110,2%.

2 dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 110,6% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. De actuele dekkingsgraad van het fonds steeg in september van 112,1% naar 112,9%.

Ontwikkelingen in september

Het macroverhaal over september was vergelijkbaar met de maanden ervoor en werd gekarakteriseerd door over het algemeen constructieve groei en lage inflatie. De cijfers in de VS werden beïnvloed door de orkanen die de regio troffen, maar dit wordt gezien als een tijdelijk effect. Zoals verwacht kondigde de Amerikaanse FED haar programma om tot normalisatie van haar balans te komen aan. Dit programma zal oktober van start zal gaan en zal verlopen volgens de richtlijnen die eerder dit jaar gepubliceerd werden. En hoewel de ECB er nog niet aan toe is om een daadwerkelijke verandering van beleid aan te kondigen, gaf de bank wel duidelijke signalen dat de afbouw van het versoepelingsprogramma waarschijnlijk tijdens één van de komende vergaderingen aan bod zal komen.

Aandelenmarkten sloten de maand positief af, aangezien de risk-on modus verder terrein won in deze omgeving met lage volatiliteit. Europese indices presteerden hierbij duidelijk beter dan hun Amerikaanse tegenhangers. Het is niet verbazingwekkend dat staatobligaties door deze risk-on omgeving werden geraakt. De staatsobligaties lieten dan ook negatieve rendementen zien (-0,9% in de VS en -0,8% in Duitsland). 

Door de gestegen rente, daalde de contante waarde van de pensioenverplichtingen, evenals de waarde van de vastrentende portefeuille. Maar doordat tegelijkertijd de aandelen portefeuille in waarde steeg, liep de actuele dekkingsgraad per ultimo september op van 112,1% naar 112,9%. De beleidsdekkingsgraad, dat wil zeggen de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden verbeterde daardoor verder van 110,2% per ultimo augustus tot 110,6% aan het einde van het derde kwartaal. De beleidsdekkingsgraad bevindt zich daarmee boven het vereist eigen vermogen van 108,2%.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.