Nieuws

Dekkingsgraad gestegen in januari

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van SPT kwam eind januari uit op 107,2%. Een maand eerder was de dekkingsgraad nog 106,8%.
Dit betekent dat ongeveer 1,07 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden.

2 dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 107,2% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont.
De actuele dekkingsgraad van het fonds steeg in januari van 109,8% naar 109,9%.

Ontwikkelingen in januari

In januari was de blik van de financiële markten gericht op de snel evoluerende politieke omgeving. Deze werd gedomineerd door de acties van de Amerikaanse president Trump. Ondertussen bleven de gepubliceerde economische cijfers positief, met name in de Eurozone. Dit duidt erop dat het gestage herstel zich nog steeds op het juiste spoor bevindt. 

Het bovenstaande leidde ertoe dat de aandelenindices over het algemeen neutraal tot licht hoger sloten, terwijl de rente met name in Europa verder opliep. Door de oplopende rente daalde de omvang van de pensioenverplichtingen. In het verlengde daarvan daalde echter ook de waarde van de obligaties  en renteswaps. Per saldo bleven de bewegingen aan beide zijden van de pensioenbalans in evenwicht. Hierdoor steeg de actuele dekkingsgraad in januari van 109,8% naar 109,9%. De beleidsdekkingsgraad verbeterde wel duidelijk van 106,8% per eind 2016 naar 107,2% per eind januari.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.