Nieuws

Dekkingsgraad gestegen in februari

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van SPT kwam eind februari uit op 107,7%. Dit betekent dat ongeveer 1,08 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden. Een maand eerder was de dekkingsgraad 107,2%.

2 dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 107,7% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont.
De actuele dekkingsgraad van het fonds steeg in februari van 109,9% naar 110,3%.

Ontwikkelingen in februari

De macro-economische cijfers zijn tot nu toe zeer positief in 2017 en zijn een bevestiging van gezonde fundamentals. Dezeworden gedreven door een wereldwijd aantrekkende economie. Risicovolle beleggingscategorieën profiteerden van deze conjuncturele opleving en wereldwijd werden nieuwe records behaald op de  aandelenmarkten. Het ‘earnings season’ was over het algemeen positief: 72% van de bedrijven die reeds hebben gerapporteerd, hebben de winstverwachtingen verslagen. Daarnaast ondersteunde een golf van fusies en overnames het marktsentiment, hetgeen de rally in aandelen bleef stimuleren. 

Over het algemeen eindigden aandelenindices in februari hoger dan een maand eerder, waarbij de MSCI World een stijging liet zien van 2,5%. De rente daalde 10 tot 15 basispunten in februari, waardoor de waarde van de pensioenverplichtingen steeg. Ook de waarde van de obligaties en renteswaps nam toe. Per saldo hielden de bewegingen als gevolg van de renteverandering zich aan beide zijden van de pensioenbalans in evenwicht. Door de goede rendementen op de aandelenbeurzen steeg de actuele dekkingsgraad in februari met 0,4% naar 110,3%. De beleidsdekkingsgraad steeg van 107,2% naar 107,7%.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.