Toekomst van het fonds

Antwoorden op veelgestelde vragen.

Terug naar het overzicht

De toekomst van SPT

Invaren

  • Wat is invaren?

    Invaren is de term die wordt gebruikt voor het omzetten van bestaande pensioenuitkeringen en pensioenaanspraken naar pensioenuitkeringen en pensioenaanspraken die passen binnen het nieuwe pensioenstelsel (Wet toekomst pensioenen). Na het ‘invaren’ gelden de regels van het nieuwe pensioenstelsel ook voor de bestaande pensioenuitkeringen en pensioenaanspraken.

  • Moeten we invaren?

    Voor een gesloten fonds als SPT is invaren in het nieuwe stelsel niet verplicht. SPT hoeft alleen ‘in te varen’ als er gekozen wordt om over te gaan naar een pensioenregeling binnen het nieuwe pensioenstelsel. Ook een keuze voor niet-invaren moet bij De Nederlandsche Bank (DNB) goed worden gemotiveerd.

  • Wat gebeurt er als we niet invaren?

    Als SPT niet gaat invaren, blijven de bestaande pensioenuitkeringen en pensioenaanspraken onder het huidige pensioenstelsel, met de huidige wettelijke regels, vallen. Ook in dat geval denkt SPT na over een andere uitvoeringsvorm (zie de vragen onder ‘Toekomst SPT’).

  • Wat zijn de kosten voor het invaren?

    Bij invaren krijgt een fonds te maken met eenmalige kosten nodig voor bijvoorbeeld de inrichting van de nieuwe administratie en voor het voldoen aan de wettelijke eisen die aan de besluitvorming worden gesteld (adviezen, berekeningen, communicatie etc.) Ook aan de overgang naar andere uitvoeringsvormen zijn eenmalige kosten verbonden. Het is nog niet bekend hoe hoog de verschillende kosten zijn.

  • Blijft bij invaren de leeftijd op 65 of wordt het 67?

    Dat is nu nog niet bekend. Maar u kunt altijd met 65 jaar met pensioen indien u dat wilt.

  • Hoe veranderen de rechten bij het invaren in een nieuw stelsel?

    De ‘spelregels’ binnen het nieuwe pensioenstelsel zijn anders dan die onder het huidige pensioenstelsel. Op de site van de overheid pensioenduidelijkheid.nl staat uitgelegd wat de verschillen zijn.

  • Wat betekent het invaren voor individuele deelnemers?

    Dat kunnen we nu nog niet zeggen. Als SPT besluit om in te varen, krijgt u ongeveer een half jaar vóór het moment van invaren, een persoonlijke pensioenberekening. Daarin ziet u hoeveel pensioen u hebt opgebouwd in de huidige regeling. U krijgt ook een berekening van uw pensioen volgens de nieuwe regels.

  • Wat gebeurt er met de nabestaandenpensioenen?

    Voor het nabestaandenpensioen gelden dezelfde regels als voor het ouderdomspensioen.

  • Ik wil liever geen kans lopen op korting van mijn huidige pensioenuitkering. Ik kies voor een vaste pensioenuitkering in de toekomst. Welke keuze moet ik maken, vóór of tegen invaren?

    U kunt niet individueel een keuze voor of tegen invaren maken. SPT en BPVT nemen de mening van de deelnemers mee in de te maken keuzes door SPT en BPVT. In februari 2024 komt er een deelnemersonderzoek waarin u uw mening kunt geven. In de bijeenkomsten en het webinar van januari 2024 krijgt u meer informatie over de voor- en nadelen van de keuzes.

  • Hoe hoog zijn de extra kosten voor het invaren ten opzichte van het oude pensioenstelsel? En wie betaalt dat?

    De hoogte van de kosten voor het invaren zijn nu nog niet bekend. Ook bij overgang naar andere uitvoeringspartijen zijn extra kosten verbonden. Het bestuur probeert daar zo snel mogelijk zicht op te krijgen.
    De kosten voor zowel invaren als een overdracht naar een andere pensioenuitvoerder komen ten laste van SPT.

  • Is bij invaren het risico niet te groot dat de uitkeringen worden bevroren of verlaagd?

    In het nieuwe pensioenstelsel kan de buffer van SPT bij de start van het invaren makkelijker worden gebruikt voor verhoging van de pensioenen dan onder het huidige pensioenstelsel. In het nieuwe stelsel zijn de pensioenen afhankelijk van beleggingsbeleid en ontwikkeling van de economie. Verhoging en verlaging kan daardoor eerder plaatsvinden. De mate van fluctuatie is afhankelijk van het beleid van het pensioenfonds. Een pensioenfonds kan er ook voor kiezen pensioengerechtigden de keuze te geven voor een vaste uitkering. Het pensioen beweegt dan niet mee met het beleggingsbeleid en de economie.

  • Is liquidatie van SPT mogelijk?

    Liquidatie, in de zin van het opheffen van SPT en het uitkeren van het vermogen in één keer, is wettelijk niet toegestaan. Ook in de toekomst blijven de pensioenen levenslang uitgekeerd.
    Bij een collectieve waardeoverdracht van de uitkeringen en aanspraken naar een nieuwe pensioenuitvoerder wordt SPT geliquideerd.

  • Ben je bij het invaren de zeggenschap over de buffer kwijt?

    Bij de overgang van SPT naar een andere pensioenuitvoerder wordt bij zowel invaren als niet invaren de huidige buffer (groten)deels gebruikt voor verhoging van de uitkeringen en aanspraken. Na de overgang is er geen zeggenschap meer, maar dan heeft de verdeling van de huidige buffer over de deelnemers al plaatsgevonden.

  • Wat gebeurt er als SPT invaart bij een ander pensioenfonds dat een lagere of hogere dekkingsgraad heeft?

    Bij keuze voor invaren gaat SPT eerst als fonds invaren in het nieuwe pensioenstelsel. Na invaren is er geen sprake meer van een dekkingsgraad en zal dit onderwerp bij de overgang naar een ander fonds niet meer aan de orde zijn.

Buffer

  • Als SPT eindigt, wat gebeurt er dan met de buffer?

    Ook na het toekennen van de (inhaal)toeslag per 31 december 2023 staat SPT er met een dekkingsgraad van ca. 125% goed voor. SPT heeft dus een ‘overwaarde’ of buffer van ca. 25%. Bij de toekomstscenario’s wordt onder andere gekeken hoe deze buffer kan worden uitgekeerd aan de deelnemers. Bijvoorbeeld in de vorm van hogere (toekomstige) pensioenen.

  • Hoe wordt de buffer verdeeld?

    Het verdelen van de buffer gaat altijd in de vorm van hogere (toekomstige) pensioenen. Dus niet in de vorm van eenmalige uitkeringen. Als de buffer wordt verdeeld, kijkt SPT goed hoe dat zo eerlijk mogelijk kan gebeuren voor alle deelnemers. Dat noemen we ‘evenwichtig’. Hoe de buffer precies wordt verdeeld, als directe verhoging van de pensioenen of als indexatie in de loop van de tijd of als een combinatie daarvan, is nu nog niet bekend.

  • Wat gebeurt er met de buffer als de laatste deelnemer is overleden?

    SPT streeft ernaar om de buffer niet vast te laten zitten in het fonds, maar om deze uit te keren aan de deelnemers in de vorm van hogere (toekomstige) pensioenen. In het onderzoek naar toekomstscenario’s is de mogelijkheid voor het uitkeren van de buffer daarom een belangrijk criterium.

  • Waar is de buffer voor nodig na transitie en hoe hoog is de buffer?

    Bij een pensioenfonds is een buffer nodig voor technische kosten, onvoorziene omstandigheden en om te voorkomen dat er gekort wordt op de pensioenen. De hoogte van een buffer verschilt per pensioenfonds. SPT heeft momenteel een buffer van circa 25%. Deze buffer kan bij invaren of overgang naar een verzekeraar voor een groot deel worden gebruikt voor verhoging van de uitkeringen en aanspraken. Na invaren bij een pensioenfonds is de buffer aanmerkelijk verkleind. Na overgang naar een verzekeraar is er geen buffer meer omdat die vrijwel volledig wordt ingezet voor verhoging van de pensioenen. 

  • De buffer komt ten goede aan het verhogen van de aanspraak. Wat betekent dat?

    Met de buffer van SPT wordt uw pensioen verhoogd gedurende de rest van uw leven.

  • Wordt de buffer uitgekeerd aan pensioengerechtigden en alle andere deelnemers van het fonds?

    Ja, de buffer komt ten goede aan alle deelnemers. Ook aan pensioengerechtigden met een nabestaandenpensioen.

  • Maakt het verschil voor het uitkeren van de buffer of SPT naar een verzekeraar of naar een pensioenfonds overgaat?

    Ja, bij de overgang naar een verzekeraar kan de buffer eerder worden uitgekeerd omdat voor aansluiting bij een ander fonds nog enkele jaren moet worden gewacht. Fondsen willen eerst zelf de overgang naar het nieuwe stelsel gerealiseerd hebben. Daarnaast kan bij een verzekeraar een groter gedeelte van de buffer worden uitgekeerd omdat deze - in tegenstelling tot een pensioenfonds - geen buffer hoeft aan te houden. De buffer is verwerkt in de koopsom.

  • Kan SPT aangeven in welke mate de uitkering gaat fluctueren bij een variabele uitkering?

    Dat is nog niet exact aan te geven.

  • Wanneer is het geld op in de buffer?

    Bij overgang naar een andere pensioenuitvoerder wordt de buffer direct gebruikt om de uitkeringen en aanspraken te verhogen. Bij een pensioenfonds gaat ook een (klein) gedeelte naar een nieuwe buffer. De bestaande buffer is er dan niet meer.

    De eventuele verhoging van uitkeringen en aanspraken is levenslang.

  • Hebben economische ontwikkelingen effect op de kosten of buffer?

    Ja, economische ontwikkelingen hebben bij een pensioenfonds effect op de kosten van een pensioenfonds en op een eventuele buffer. Denk hierbij aan inflatie die voor een verhoging van kosten zorgt. Of ontwikkelingen op de financiële markten die effect hebben op het pensioenvermogen en/of de pensioenverplichtingen en daarmee op de hoogte van de buffer.

Besluitvorming

  • Op welke manier kunnen deelnemers hun mening geven?

    SPT vindt het belangrijk dat deelnemers hun mening kunnen geven over de scenario’s. We nodigen u dan ook uit om uw vragen te stellen of uw mening te geven via infofonds@spt.nl. Tijdens het webinar van 13 december werd hier al veel gebruik van gemaakt. In januari 2024 organiseert SPT ook weer deelnemersbijeenkomsten, waarin u meer informatie krijgt. Daarna zal SPT u om uw mening vragen via een deelnemersonderzoek.

  • Heeft het gevolgen voor de toekomst als er te weinig deelnemers aanwezig zijn bij de Algemene Leden Vergadering of meedoen aan het deelnemersonderzoek?

    In de statuten van de Beroepspensioenvereniging Tandartsen en Tandarts-specialisten (BPVT) is aangegeven dat de Algemene Ledenvergadering van BPVT een besluit neemt bij meerderheid van stemmen ongeacht het aantal aanwezigen.

    Voor besluitvorming over een invaarverzoek of collectieve waardeoverdracht zijn alle bestuurlijke adviserende organen van SPT nodig. Het verantwoordingsorgaan (VO) heeft adviesrecht, Raad van Toezicht (RvT) heeft goedkeuringsrecht en het bestuur neemt een besluit na raadpleging BPVT, advies VO en goedkeuring RvT.

Beleggen

De hoogte van het pensioen

Dekkingsgraad

  • Wordt de dekkingsgraad bij ons pensioenfonds niet juist hoger doordat er steeds minder deelnemers komen?

    De dekkingsgraad is het pensioenvermogen gedeeld door de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad is met name afhankelijk van de rente en de ontwikkeling van de beleggingen. Hoe deze zich ontwikkelen in de toekomst, is niet bekend. Het aantal deelnemers neemt inderdaad af in de komende jaren. Daardoor zullen de pensioenverplichtingen in de komende jaren dalen en de dekkingsgraad zal dan stijgen.

  • Waarom mag SPT op dit moment bij een dekkingsgraad van 125% een heel beperkt gedeelte uitkeren?

    In de huidige wetgeving is opgenomen dat bij een beleidsdekkingsgraad hoger dan 110% toeslag verleend kan worden. Gegeven de toeslagambitie van SPT kan dan een toeslag worden gegeven van maximaal 1,15%, maar nooit meer dan conform de rekenregels van het wettelijk kader toekomstbestendig toegekend kan worden. De beleidsdekkingsgraad waarbij een volledige toeslag mogelijk is, was eind september 2023 gelijk aan 119,08%. Bij deze dekkingsgraad mag SPT 1,15% uitkeren. Omdat de werkelijke beleidsdekkingsgraad toen hoger was, kon een volledige toeslag van 1,15% gegeven worden.

    Inhaaltoeslag
    Eind september 2023 was de feitelijke beleidsdekkingsgraad ruim 125%. Het verschil tussen deze beleidsdekkingsgraad en de beleidsdekkingsgraad die nodig is voor het verlenen van de toeslag van 1,15% kan gebruikt worden voor het verlenen van een inhaaltoeslag. Hiervan mag volgens de wet één vijfde ingezet worden voor het verlenen van een inhaaltoeslag.

Algemene vragen over SPT

  • Wat zijn de kenmerken van SPT op dit moment?

    SPT is sinds 1997 een gesloten fonds. Dat betekent dat er al 25 jaar geen nieuwe deelnemers bijkomen en er al 25 jaar geen nieuwe pensioenopbouw meer plaatsvindt.

    Het fonds telt ongeveer 6.000 deelnemers. De gemiddelde leeftijd ligt boven de 70 jaar. Ruim 77% van onze deelnemers ontvangen al een pensioen van ons, 23% nog niet. Deze deelnemers noemen we ‘slapers’. De meeste slapers gaan binnen 5 jaar ook met pensioen. In het verkorte jaarverslag van 2022 leest u er meer over.

Informatie voor deelnemers

Definities

  • Wat betekent 'buffer', 'invaren' en 'slaper'?

    Buffer
    SPT heeft een voorziening pensioenverplichtingen. Deze ‘pot’ is bedoeld om de huidige en toekomstige pensioenuitkeringen te betalen. SPT heeft een voorziening die ca. 25% meer is dan nodig: voor iedere euro pensioen is ca. 1,25 euro beschikbaar. Dit meerdere noemen we de buffer.

    Invaren
    Het omzetten van bestaande pensioenuitkeringen en pensioenaanspraken naar pensioenuitkeringen en pensioenaanspraken die passen binnen het nieuwe pensioenstelsel (Wet toekomst pensioenen). Na het ‘invaren’ gelden de regels van het nieuwe pensioenstelsel ook voor de bestaande pensioenuitkeringen en pensioenaanspraken.

    Slaper
    Deelnemer van SPT van wie de pensioenuitkering nog niet is ingegaan.

    Meer definities vindt u op de pagina Begrippen.