Nieuws

Resultaten onderzoek maatschappelijk verantwoord beleggen

Eind 2023 hebben deelnemers en gepensioneerden van SPT meegedaan aan een onderzoek over maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB). In het onderzoek zijn vragen gesteld over het belang van MVB en op welke thema’s MVB zich zou moeten richten. Ook werd gevraagd naar de tevredenheid met het beleggingsbeleid van SPT. Hieronder vindt u een samenvatting van de resultaten.

Hebt u deelgenomen aan dit onderzoek? Hartelijk bedankt voor uw bijdrage!

Maatschappelijk verantwoord beleggen van belang

Bijna twee derde van de deelnemers die gereageerd hebben, vindt het belangrijk dat SPT op een maatschappelijk verantwoorde manier belegt. Daarentegen vindt bijna 19% dat minder belangrijk. In 2019 is dit onderzoek ook uitgevoerd en toen lagen deze percentages met ca. 69% en ca. 11% respectievelijk wat hoger en wat lager.

Hoge tevredenheid met het beleggingsbeleid

De meerderheid van de deelnemers kan zich vinden in het beleggingsbeleid van SPT. Als we kijken naar de percentages: ongeveer 63% van de deelnemers is tevreden, 13% is ontevreden en 18% heeft hier geen mening over.

Thema’s Klimaat, Gezondheid en Goed ondernemingsbestuur breed gedragen

Een grote meerderheid van de deelnemers is het eens met het MVB-beleid van SPT op de thema’s Klimaat, Gezondheid en Goed ondernemingsbestuur. Dit is vergelijkbaar met de resultaten uit het onderzoek van 2019. Voor wat betreft het verminderen of uitsluiten van beleggingen in de fossiele industrie (ook het verminderen van de CO2 uitstoot), gaf ongeveer de helft van de deelnemers aan hier voorstander van te zijn, maar de helft ook niet.

Rendement

In het kader van het MVB-beleid hanteert SPT een uitsluitingenlijst van bedrijven waarin SPT niet belegt. Ieder kwartaal beoordeelt SPT of het hanteren van deze uitsluitingenlijst ten koste gaat van het rendement. De conclusie over een aantal jaren is: het hanteren van de uitsluitingenlijst gaat niet ten koste van het rendement maar levert ook geen rendement op.

Conclusie

De uitkomsten van het onderzoek geven steun aan het huidige MVB-beleid van SPT. Er zijn op dit moment dan ook geen redenen om (grote) aanpassingen te doen. Op de website van SPT vindt u meer informatie over het beleggingsbeleid van SPT.