Nieuws

Beleidsdekkingsgraad september: 110,9%

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen.

De beleidsdekkingsgraad van SPT kwam eind september uit op 110,9%. Dit betekent dat ongeveer 1,11 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden.

Twee dekkingsgraden

De beleidsdekkingsgraad van 110,9% (augustus 110,8%) is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de afgelopen twaalf maanden. De actuele dekkingsgraad van het fonds kwam per eind september uit op 111,5% (augustus 112,6%).

Ontwikkelingen in september

In september zijn de aandelenmarkten met name in Amerika teruggevallen. Daarnaast is de rente verder onder druk komen te staan door de stimuleringsmaatregelen van de ECB. Dat is slecht nieuws voor een pensioenfonds, omdat we dan meer geld in kas moeten houden om in de toekomst de pensioenen te kunnen betalen. Als gevolg hiervan is de actuele dekkingsgraad in september met 1,1% gedaald tot 111,5%.

Begin september zijn de nieuwe prognosetafels uitgebracht door het Actuarieel Genootschap. Hieruit blijkt dat de levensverwachting gemiddeld iets is afgenomen. Dit heeft een positief effect op de dekkingsgraad van ongeveer 2%, aangezien er minder geld hoeft te worden gereserveerd voor de toekomstige pensioenverplichtingen. De aanpassing van de levensverwachting voor SPT wordt op het ogenblik nog doorgerekend en zal per 31 december 2020 meegenomen worden in de dekkingsgraad.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.