Nieuws

Beleidsdekkingsgraad in november: 113,6%

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De beleidsdekkingsgraad van SPT kwam eind november uit op 113,6%. Dit betekent dat ongeveer 1,14 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad 113,7%.

Twee dekkingsgraden

De beleidsdekkingsgraad van 113,6% is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. De actuele dekkingsgraad van het fonds daalde in november van 112,9% naar 112,6%.

Ontwikkelingen in november

Het begin van de maand november verliep voor pensioenfondsen minder positief. De rente daalde met als gevolg hogere pensioenverplichtingen en de  beleggingen werden minder waard door ondermeer de onrust over de Brexit en de dalende olieprijzen.

De laatste week van november maakte veel goed. De EU-landen zetten een handtekening onder het Brexit-akkoord en de aandelen stegen in waarde. Uiteindelijk bleef onze financiële positie ongeveer gelijk aan die van oktober en steeg het vermogen licht.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.