Nieuws

Dekkingsgraad verder gestegen in oktober

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van SPT kwam eind oktober uit op 111,1%. Dit betekent dat ongeveer 1,11 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden. Een maand eerder was de dekkingsgraad nog 110,6%.

2 dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 111,1% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. De actuele dekkingsgraad van het fonds steeg in oktober van 112,9% naar 113,3%.

Ontwikkelingen in oktober

De wereldeconomie bleef herstellen op een robuuste, gesynchroniseerde wijze en vrijwel overal op een niet-inflatoire manier. Fiscaal en monetair beleid zijn in het algemeen ondersteunend, terwijl de financiële condities in de meeste grote economieën ontspannen zijn gebleven. De stabiliteit die de afgelopen maanden de overhand heeft gehad, gaf een stimulans aan het vertrouwen. Daardoor is het waarschijnlijk dat de economische verbeteringen op middellange termijn aanhouden.

De rapportage van sterke winsten en robuuste winstverwachtingen zorgden voor hogere beurzen. De S&P 500 steeg met 2,2% naar 2.575, een maandrecord voor de Amerikaanse aandelen. In Europa werden de aandelenmarkten gesteund door de ‘dovish’ boodschap van de ECB. Door deze boodschap daalde de 20-jaars swaprente met 7 basispunten van 1,5% naar 1,43%.

Door de gedaalde rente, steeg de contante waarde van de pensioenverplichtingen, evenals de waarde van de vastrentende portefeuille. Doordat tegelijkertijd de aandelenportefeuille van SPT in waarde steeg, liep de actuele dekkingsgraad per ultimo oktober op van 112,9% naar 113,3%. De beleidsdekkingsgraad verbeterde daardoor verder van 110,6% naar 111,1%. De beleidsdekkingsgraad bevindt zich daarmee boven het vereist eigen vermogen van 108,4%.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.