Nieuws

Dekkingsgraad licht gestegen in december

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van SPT kwam eind december uit op 106,8%. Een maand eerder was de dekkingsgraad nog 106,6%.
Dit betekent dat ongeveer 1,07 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden.

2 dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 106,8% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont.
De actuele dekkingsgraad van het fonds steeg in december van 107,9% naar 109,8%.

Ontwikkelingen in december

In de laatste maand van het jaar zette het positieve sentiment op de beurzen door en stegen de aandelen wereldwijd met ongeveer 3%. Op het rentevlak was het relatief rustig. Zo eindigde de 20-jaars swap rente het jaar op 1,18%. Dit is slechts een fractie hoger dan de 1,17% van eind november. Het effect van de rente op de pensioenverplichtingen en de beleggingen was daardoor zeer beperkt. 

Eind 2016 ging het fonds over naar een andere prognosetafel voor sterftekansen van het Actuarieel Genootschap. Deze prognosetafel betreft de modelering van de verplichtingen in combinatie met een aanpassing van de correctiefactoren voor de ervaringssterfte bij SPT. Deze overgang leidde tot een gecombineerde daling van de pensioenverplichtingen met 1,2%. Met name door de oplopende aandelenmarkten stegen de bezittingen van het fonds. En door de eerder aangegeven wijzigingen van de grondslagen daalden de verplichtingen. Hierdoor steeg de actuele dekkingsgraad in december van 107,9% naar 109,8%. De beleidsdekkingsgraad steeg van 106,6% naar 106,8%.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.