Nieuws

Dekkingsgraad gestegen in juli

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van SPT kwam eind juli uit op 109,8%. Dit betekent dat ongeveer 1,10 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden. Een maand eerder was de dekkingsgraad nog 109,4%. 

2 dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 109,8% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont.
De actuele dekkingsgraad van het fonds steeg in juli van 111,7% naar 112,4%.

Ontwikkelingen in juli

De recente trends van de economische indicatoren bleven in juli intact en wijzen op een voortdurende en relatief breed gedragen groei. De economische groei werd in de Verenigde Staten naar boven bijgesteld en ook in de eurozone bleef het sentiment verbeteren en is het vertrouwen op zijn hoogst sinds 2007.

In dit licht, steeg de Amerikaanse S&P naar een nieuw maandrecord, terwijl de Europese beurzen een verschillend beeld lieten zien. Met name de Duitse beurs daalde door het sterker worden van de euro, terwijl in Italië en Zwitserland de beurzen stegen. Te midden van de speculaties dat de ECB zich bij de US Federal Reserve aan zou sluiten met het terugdraaien van de monetaire stimulus, liepen de rentes in Europa op en steeg de 10 jaars Duitse rente met 8 basispunten tot 0,54%. Ook de swaprentes liepen in met name de lange looptijden verder op.

Hierdoor daalde de waarde van de pensioenverplichtingen, maar eveneens de waarde van de vastrentende portefeuille. Echter tezamen met de aandelen portefeuille die inclusief de valuta afdekking per saldo nagenoeg onveranderd bleef, daalden de  bezittingen van het fonds minder dan de verplichtingen, waardoor de actuele dekkingsgraad per ultimo juli verder opliep ten opzichte van de voorgaande maand, nl. van 111,7% naar 112,4%. De beleidsdekkingsgraad, dat wil zeggen de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden verbeterde verder van 109,4% per ultimo juni naar 109,8% per eind juli en bevindt zich daarmee boven het vereist eigen vermogen van 108,2%.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.