Partnerpensioen en bijzonder partnerpensioen, verandert er iets?

Blog door Gertjan Dicker, voorzitter

Geachte collegae,

Nabestaanden van overleden deelnemers van SPT en ex-partners van overleden deelnemers van SPT ontvangen partnerpensioen, respectievelijk bijzonder partnerpensioen. Dat blijft zo. De rechten van de (ex-)partners zijn vastgelegd in het pensioenreglement van SPT en daaraan wordt niet getornd. De keuze die SPT dit voorjaar moet maken gaat over het al dan niet meedoen aan het nieuwe pensioenstelsel, in de terminologie van dit moment: wel of niet 'invaren'.

Zorgvuldige aanpak

In het afgelopen jaar is het bestuur van SPT druk bezig geweest om de gevolgen van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) uit te leggen aan de deelnemers. We hebben dat gedaan tijdens webinars en deelnemersbijeenkomsten. Vervolgens is een schriftelijke uitvraag gedaan naar de wensen van onze deelnemers over de toekomst van hun pensioen. De gegevens die op die manier zijn verzameld, zijn zeer belangrijk. Mede op basis van de door de deelnemers uitgesproken wensen worden de toekomstmogelijkheden voor SPT beoordeeld. Door deze zorgvuldige manier van werken zal binnenkort een eenduidig voorstel tot stand komen over het al dan niet invaren. De deelnemers van SPT, verenigd in de Beroepspensioenvereniging Tandartsen en Tandartsspecialisten (BPVT) bekrachtigen tijdens hun ledenvergadering van 25 juni 2024 het voorstel van het bestuur van de BPVT om al dan niet over te gaan op het nieuwe pensioenstelsel (Wtp). Daarna is het bestuur van SPT weer aan zet. Een zeer formele, maar daardoor ook heel zorgvuldige en democratische procedure.

Evenwichtige behandeling

De nabestaanden van de deelnemers zijn niet betrokken bij het besluitvormingsproces. Dat is formeel ook niet mogelijk. Gelukkig sluiten de leeftijdsgroepen van degenen die (bijzonder) partnerpensioen ontvangen goed aan bij de leeftijdscategorieën van de gepensioneerde deelnemers. Dat betekent dat hetgeen besloten wordt ten gunste van de gepensioneerde deelnemers, ook ten gunste komt van de nabestaanden met een (bijzonder) partnerpensioen.
SPT maakt zich uiteraard sterk voor evenwichtige behandeling van de rechten en aanspraken van alle deelnemers, dus ook die van degenen die nog niet met pensioen zijn.

SPT staat er met een dekkingsgraad van 128% goed voor. SPT probeert die 'overwaarde' te gebruiken voor een verhoging van de pensioenuitkering/pensioenaanspraak. Die is ook van toepassing op het (bijzonder) partnerpensioen.