Nieuws

Partnerpensioen omruilen: verstandig?

Soms is het verstandig het partnerpensioen om te ruilen, maar lang niet altijd. Hebt u geen partner als u met pensioen gaat? Dan ligt het voor de hand het wel te doen. Hebt u wél een partner en heeft hij/zij een goed eigen (pensioen)inkomen? Ook dan kúnt u het doen. Overigens alleen als uw partner het hiermee eens is. Daarom moet uw partner altijd zijn/haar handtekening zetten als u hiervoor kiest.

Heeft uw partner geen eigen inkomen? Dan is het waarschijnlijk niet verstandig om het partnerpensioen om te ruilen. Want als u het partnerpensioen helemaal omruilt, is er na uw overlijden géén pensioen voor uw partner. Het partnerpensioen is dan namelijk precies € 0. Hierdoor kan uw partner na uw overlijden in financiële problemen komen.

Het partnerpensioen omruilen kan voor nog meer vervelende situaties zorgen. Bijvoorbeeld als u na uw pensionering ergens anders wilt gaan wonen en daarvoor een hypotheek moet afsluiten. Uw hypotheekadviseur kijkt of er een financieel probleem ontstaat als u overlijdt. Wat als er dan geen pensioen is voor uw partner? Van alleen AOW kan uw partner de hypotheek niet betalen. Heeft uw partner onvoldoende andere inkomsten - en is er geen uitkering verzekerd waarmee bij uw overlijden de hypotheek wordt afgelost - dan kan het afsluiten van de hypotheek mogelijk niet doorgaan.

Gedeeltelijk omruilen

Denk dus goed na voordat u het partnerpensioen omruilt. Zeker als uw partner weinig of geen eigen inkomen/inkomsten heeft. Dan is het partnerpensioen omruilen waarschijnlijk een slechte keuze.

Wilt u uw eigen pensioen toch verhogen? Dan kunt u er misschien voor kiezen het partnerpensioen gedeeltelijk om te ruilen. Bijvoorbeeld voor de helft. Als u hiervoor kiest, is er na uw overlijden nog steeds pensioen voor uw partner. Dat is dan wel lager.. Nogmaals: bespreek het omruilen van partnerpensioen goed met uw partner, vóórdat u samen deze keuze maakt!

Wat kunt u doen?

Gaat u binnenkort met pensioen? Kijk dan op uw pensioenoverzicht (UPO) of in Mijn SPT hoeveel partnerpensioen u hebt opgebouwd en denk alvast na over uw keuze. Vraag uw partner wat hij/zij ervan vindt als u dat pensioen zou willen omruilen. Op onze website vindt u meer informatie over het partnerpensioen en over het omruilen.

Vragen?

Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.