Nieuws

Beleidsdekkingsgraad in december: 113,4%

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De beleidsdekkingsgraad van SPT kwam eind december uit op 113,4%. Dit betekent dat ongeveer 1,13 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad 113,6%.

Twee dekkingsgraden

De beleidsdekkingsgraad van 113,4% is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. De actuele dekkingsgraad van het fonds daalde in december van 112,6% naar 110,1%.

Laatste maanden 2018 gooiden roet in het eten

Tot oktober vorig jaar verbeterde de financiële situatie van SPT geleidelijk, maar de laatste drie maanden van 2018 gooiden roet in het eten. De rente bleef erg laag. Daardoor moet SPT meer geld opzij zetten om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Hierdoor daalt de dekkingsgraad. Ook sloten de aandelenbeurzen 2018 af met een fors verlies. Daardoor werden ook onze aandelen minder waard. De belangrijkste oorzaken moeten we over de grens zoeken: de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de zorgen over de Brexit. Omdat SPT een defensief beleggingsbeleid heeft zijn de gevolgen voor ons fonds minder groot zeker in vergelijking met veel andere pensioenfondsen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.