Raad van Toezicht: een essentiële schakel in het CWO-proces

Bij de collectieve waardeoverdracht (CWO) van ons pensioenfonds speelt de Raad van Toezicht (RvT) een cruciale rol. Zonder hun goedkeuring kan het bestuur van Pensioenfonds SPT het proces niet afronden. De RvT beoordeelt of het besluitvormingsproces zorgvuldig verloopt en of de belangen van alle deelnemers voldoende zijn meegewogen.

Volgens Lenneke Roodenburg, voorzitter van de Raad van Toezicht, is het belangrijkste aspect van hun rol het beoordelen van het besluitvormingsproces van het bestuur. “Het bestuur mag de verplichtingen pas overdragen als wij, de Raad van Toezicht, goedkeuring geven,” legt ze uit. “We kijken daarbij vooral hoe het besluit onderbouwd is, of alle relevante informatie is meegenomen en of het uiteindelijke besluit uitlegbaar en logisch is.”

Bij die beoordeling kijkt de Raad van Toezicht bijvoorbeeld of alle mogelijke scenario’s voor de toekomst grondig in kaart zijn gebracht en onderzocht. Of gekeken is naar de gevolgen voor de uitkeringen van deelnemers, niet alleen nu, maar ook over meerdere jaren. Er wordt zorgvuldig bekeken welke risico’s er mogelijk zijn en hoe het bestuur deze beperkt.

Een belangrijk aandachtspunt voor de Raad van Toezicht is de evenwichtige belangenafweging. “De keuze van het bestuur voor de toekomst moet voor alle deelnemers zo eerlijk mogelijk uitpakken en zo goed mogelijk aansluiten bij hun wensen en karakteristieken,” zegt Roodenburg. “Het bestuur heeft met enquêtes, webinars en bijeenkomsten de wensen van de deelnemers in kaart gebracht.”

Ook het zorgvuldig selecteren van de nieuwe uitvoerder of verzekeraar speelt een grote rol. Hoe is de reputatie van deze partij, hoe is de financiële gezondheid en hoe makkelijk is het voor deelnemers om vragen te stellen? "Pensioenen worden nog lang doorbetaald, dus de continuïteit en betrouwbaarheid van de nieuwe partij zijn van groot belang."

De Raad van Toezicht blijft nauw betrokken bij de besluitvorming. Roodenburg vertelt dat de RvT tijdens het proces regelmatig vragen stelt aan het bestuur en soms concrete adviezen geeft, bijvoorbeeld over de communicatie met deelnemers, het omgaan met risico’s, of ervaringen met de selectie van verzekeraars. “We volgen de voorbereidingen intensief en krijgen regelmatig updates van het bestuur. De komende periode staan er belangrijke besluiten op de agenda, waardoor het voor iedereen een intensieve tijd is, vooral voor het bestuur.”

Met deze zorgvuldige aanpak draagt de Raad van Toezicht bij aan een soepele en verantwoorde overdracht van pensioenverplichtingen, met oog voor de lange termijn belangen van de deelnemers.