Wat speelt er op het gebied van MVB?

In 2020 heeft SPT bij de deelnemers onderzoek gedaan naar het draagvlak voor het maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid (MVB). Uit het onderzoek zijn drie thema’s naar voren gekomen die deelnemers graag vertaald zien in het beleggingsbeleid van het fonds, namelijk: klimaat, sociale verantwoordelijkheid en gezondheid.

Daarnaast is in 2021 nieuwe Europese wetgeving gekomen (Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en EU Taxonomy) die erop gericht is om ‘greenwashing’ te voorkomen: het is niet langer mogelijk om te zeggen dat je groen belegt, zonder daar concreet en aantoonbaar invulling aan te geven. SPT heeft besloten om zich als een ‘lichtgroen’ fonds te kwalificeren (ook wel aangeduid als SFDR artikel 8). Dat wil zeggen dat wij bij de invulling van het beleid rekening houden met ESG factoren. Vanaf volgend jaar zal SPT hier ook verantwoording over moeten afleggen in het jaarverslag.

Het afgelopen jaar heeft het bestuur nagedacht over de verdere invulling van het MVB-beleid, waarmee recht gedaan wordt aan de mening van de deelnemers en onze status als ‘lichtgroen’ fonds.

Voor 2022 worden de drie hoofdthema’s als volgt ingevuld:

  • Klimaat: we hebben besloten om de beleggingen in ondernemingen die betrokken zijn bij de productie van thermische kolen af te stoten. In de loop van 2022 brengen we in kaart wat het effect hiervan is op de CO2-uitstoot van onze beleggingsportefeuille.
  • Sociale verantwoordelijkheid: ondernemingen waar SPT in belegt dienen te voldoen aan de tien principes van United Nations Global Compact. Deze principes hebben betrekking op mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en anti-corruptie.
  • Gezondheid: aan dit thema geven we invulling door niet te beleggen in ondernemingen die betrokken zijn bij de productie van tabaksartikelen.

Ondernemingen die niet voldoen aan de uitgangspunten van het fonds komen op de uitsluitingenlijst. In deze ondernemingen beleggen we dus niet. Overigens sluiten we ook beleggingen in controversiële wapens uit.

Verder zijn wij van plan om in de loop van 2022 meer geld te beleggen in zogenaamde ‘green bonds’. Dit zijn obligatieleningen van (semi)overheidsinstanties en bedrijven die een groen karakter hebben, dat wil zeggen: een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Onze ambitie is om op termijn ongeveer 10% van onze obligaties te beleggen in ‘green bonds’.

Op dit moment wordt op Europees niveau nog druk gewerkt aan de rapportages die nodig zijn om te voldoen aan SFDR artikel 8. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de CO2-uitstoot van de beleggingsportefeuille. SPT verwacht in de loop van 2022 meer inzicht te krijgen over de score van onze portefeuille in vergelijking met de benchmark.