SPT in het nieuwe jaar. Wat kunnen we verwachten.

Blog door Gertjan Dicker, voorzitter

Geachte collegae,

Het CWO-dossier van SPT is half december 2024 ingediend bij onze belangrijkste externe toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB). Dit dossier is belangrijk omdat DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), op grond van dit dossier toetsen of de door SPT gewenste transitie naar a.s.r./Aegon door kan gaan.

Het bestuur van SPT heeft in het webinar van 18-12-2024 uitgelegd wat er in dit dossier staat. Ik neem de belangrijkste punten nog eens met u door:

  • SPT heeft besloten niet "in te varen", maar aan te sturen op overdracht van SPT aan een verzekeraar. Dit geschiedt door een zogeheten collectieve waardeoverdracht (CWO). Hierbij worden de bezittingen, maar ook de verplichtingen van SPT overgedragen aan de verzekeraar. SPT heeft gekozen voor a.s.r./Aegon.
  • SPT opteert daarbij voor een zo groot mogelijke onmiddellijke verhoging van de nominale pensioenuitkering of pensioenaanspraak in combinatie met een kleine vaste jaarlijkse indexering. Op die manier worden de oudere deelnemers zo goed mogelijk gecompenseerd voor de geleden verliezen door gemiste indexeringen en opgelegde kortingen. De jongere deelnemers, die binnen enkele jaren ook allen pensioengerechtigd zullen zijn, ontvangen op pensioendatum direct een substantieel hoger pensioen dan nu in hun aanspraak staat. Dat pensioen is levenslang gegarandeerd en wordt eveneens jaarlijks (gering) geïndexeerd.

Evenwichtigheid, waarmee wordt bedoeld dat recht gedaan wordt aan de belangen van alle deelnemers, is een van de belangrijkste criteria bij de beoordeling van het CWO-dossier door DNB. Het bestuur van SPT vindt de optie zoals die hierboven is omschreven evenwichtig en heeft dit in het CWO-dossier onderbouwd.

De meest gestelde vraag tijdens het webinar was: wat krijgen we er nu precies bij?

Die vraag kunnen we nog steeds niet exact beantwoorden. Dat zit zo: de koopsom die SPT aan de verzekeraar betaalt voor de overname van de pensioenverplichtingen, de blijvende verhoging van de nominale uitkering per datum CWO en het uitkeren van de beperkte jaarlijkse indexatie, is afhankelijk van ons pensioenvermogen, de dekkingsgraad en van de karakteristieken van het fonds, zoals leeftijd en leeftijdsverwachting van de deelnemers, het pensioenreglement, rente en kostenopslagen (administratie, vermogensbeheer). Deze aspecten zijn heel overzichtelijk.

Er zijn echter twee onzekerheden:

  1. De prijs is afhankelijk van de dekkingsgraad per datum overdracht. Die dekkingsgraad is door SPT zoveel mogelijk veiliggesteld, maar het realiseren van volledige veiligheid is door DNB op dit moment niet toegestaan. Zoals bekend uit het meest recente webinar gaat het bestuur van SPT hierover binnenkort in overleg met DNB. Tot dat is geregeld blijft er dus nog enige onzekerheid over de dekkingsgraad van SPT en daardoor enige onzekerheid over de prijs van SPT.
  2. We weten nog niet of DNB akkoord gaat met de visie van SPT op evenwichtigheid. We verwachten uiterlijk half maart 2025 antwoord van DNB.

a.s.r./Aegon

Het bod dat de verzekeraar heeft gedaan is goed uit onderhandeld. Het bod houdt rekening met de winst die de verzekeraar denkt te maken met het vermogen van SPT. Een deel van die te verwachten winst komt daardoor ten gunste van de deelnemers van SPT. Dat zorgt ervoor dat per datum CWO een pensioenuitkering kan worden gegeven die niet uitsluitend afhankelijk is van de hoogte van de buffer op het moment van CWO. Het is een deal die recht doet aan de bezittingen van SPT en aan de belangen van de deelnemers. Natuurlijk maakt de verzekeraar ook winst. Daar staat tegenover dat de verzekeraar het risico op tegenvallers voor de deelnemers van SPT levenslang wegneemt.

We gaan ervan uit dat we voor de deelnemers van SPT de best mogelijke transactie kunnen doen door ons fonds onder te brengen bij a.s.r./Aegon. Meer nieuws volgt na bericht van DNB aan SPT.

Via deze link vindt u vragen en antwoorden over dit onderwerp.