De toekomst van SPT verzekeren

Blog door Gertjan Dicker, voorzitter

Geachte collegae,

Hopelijk hebt u een goede zomer achter de rug. Het bestuur van SPT heeft op 1 juli afscheid genomen van Meilof Snijder. We hebben hem uiteraard ook in de kring van het bestuur heel hartelijk bedankt voor zijn jarenlange deskundige en trouwe inzet voor het fonds. Inmiddels is Ward van Dijk als aspirant bestuurslid toegetreden. Het bestuur is daardoor per 1 oktober 2024, op het moment dat zijn formele benoeming ingaat, weer op volle sterkte.

Niet invaren

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de BPVT is zoals u weet besloten om aan het bestuur van SPT te vragen niet “in te varen”. De vergadering heeft daarbij de wens uitgesproken om het fonds op korte termijn onder te brengen bij een verzekeraar. Door dit laatste kan de buffer van het fonds zoveel mogelijk worden besteed aan een flinke verhoging van de nominale pensioenuitkeringen. Dat is één van de wensen die bij het deelnemersonderzoek dat we in februari hebben uitgevoerd naar voren kwam.

Overleg met verzekeringsmaatschappijen

Het bestuur van SPT heeft die boodschap uiteraard ter harte genomen. In de zomermaanden is er overleg geweest met een aantal grote Nederlandse verzekeringsmaatschappijen. Die besprekingen verlopen naar wens. De verzekeraars zijn alle geïnteresseerd in het overnemen van de pensioenverplichtingen van SPT. We verwachten in het late najaar met één van die partijen tot overeenstemming te komen. Onmiddellijk daarna zullen we het verzoek tot goedkeuring van de Collectieve waardeoverdracht (CWO) aan die partij deponeren bij onze voornaamste externe toezichthouder; De Nederlandsche Bank (DNB).

Werkgroep toekomst SPT

De komende maanden zijn dus bepalend voor de toekomst van SPT. Ze zijn ook intensief. Dat komt niet alleen door de onderhandelingen met de verzekeraars, maar ook door het frequente overleg binnen de Werkgroep Toekomst SPT, waarin het VO en het bestuur van de BPVT participeren samen met het bestuur van SPT en onze adviseurs van Sprenkels. Door het overleg in deze werkgroep, door de gesprekken met de Raad van Toezicht van SPT en door het intensieve overleg met onze directe toezichthouders bij DNB kunnen we al veel voorbereidend werk doen. Daardoor kunnen we nu al formele stappen zetten om de transitie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

CWO-traject

Niettemin zal de afwikkeling van het CWO-traject vermoedelijk nog tot medio 2025 duren. Dat komt omdat het CWO-traject uitermate zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Het is immers een onomkeerbaar proces. U kunt zich voorstellen dat de analyse van onze deelnemersbestanden, de overname ervan, het overnemen van de beleggingsportefeuilles en het afstemmen van de communicatie aan de deelnemers door een nieuwe uitvoeringsorganisatie tijdrovende zaken zijn. DNB is nauw betrokken bij het proces en zal uiteindelijk ook toestemming moeten geven voordat de pensioenen kunnen worden overgedragen aan de nieuwe partij.

Ondertussen gaan de gewone zaken ook door. In november stelt het bestuur van SPT de reguliere indexatie voor komend jaar vast. Die verhoging kunt u dus alvast tegemoetzien.

Tot zover de stand van zaken.

Ik kom spoedig weer bij u terug.