Nieuws

Mei: goede maand voor onze beleggingen

De beleidsdekkingsgraad van SPT kwam eind mei uit op 114,6%. Onze actuele dekkingsgraad steeg in mei met 0,1%-punt naar 119,8%. Dit betekent dat er ongeveer 1,20 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden.

Twee dekkingsgraden

De dekkingsgraad van SPT geeft inzicht in de financiële positie van het pensioenfonds. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen op een bepaald moment en alle huidige en toekomstige pensioenverplichtingen van SPT. We kijken naar twee dekkingsgraden:

  • De actuele dekkingsgraad
    De actuele dekkingsgraad stellen we elke maand vast op de laatste dag van de maand en deze wordt berekend met de rentetermijnstructuur zoals vastgesteld door De Nederlandse Bank (DNB). De actuele dekkingsgraad van het fonds kwam per eind mei uit op 119,8%, een stijging van 0,1%-punt ten opzichte van de maand ervoor.

  • De beleidsdekkingsgraad
    De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de afgelopen twaalf maanden. Onze beleidsdekkingsgraad kwam eind mei uit op 114,6% (april: 113,8%). Deze dekkingsgraad is bepalend voor het besluit tot verhoging van de pensioenen. SPT mag de pensioenen verhogen als op 30 september van een kalenderjaar de beleidsdekkingsgraad hoger is dan 110%.

Wat gebeurde er in mei?

In mei daalde de rente licht, maar vanwege de hoge renteafdekking (85%) en een kleine aandelenportefeuille (20%), is de dekkingsgraad van SPT minder gevoelig voor beweging op de financiële markten. Mei was ook en goede maand voor de beleggingen. Het vermogen van SPT nam hierdoor toe. Deze ontwikkelingen zorgden samen voor een stijging van de actuele dekkingsgraad met 0,1%-punt.

De relatief forse stijging van de beleidsdekkingsgraad van 0,8-% punt, komt doordat de ‘slechte maanden’ van begin 2020 steeds minder meetellen.

SPT heeft inmiddels initiatieven in gang gezet richting overheid om een verlaging van de 110% toeslagdrempel te bepleiten. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen op dit gebied.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.