Nieuws

Beleidsdekkingsgraad januari: 113,1%

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De beleidsdekkingsgraad van SPT kwam eind januari uit op 113,1%. Dit betekent dat ongeveer 1,13 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad 113,4%.

Twee dekkingsgraden

De beleidsdekkingsgraad van 113,1% is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. De actuele dekkingsgraad van het fonds steeg in januari van 110,1% naar 111,4%.

Ontwikkelingen januari

Na een slecht einde van 2018 laat onze financiële positie in januari weer een stijgende lijn zien. Helaas daalde de rente opnieuw. Dat zorgt ervoor dat we meer geld opzij moeten zetten om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Daardoor verslechtert onze financiële positie. Maar positief was dat onze beleggingen meer waard werden in januari. Met name de aandelen deden het goed. Dit positieve effect zorgde ervoor dat onze financiële positie in januari verbeterde. Dit is terug te zien aan onze actuele dekkingsgraad. Die steeg met 1,3%-punt.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.