Nieuws

We worden minder snel oud

Nederlanders leven steeds langer. Maar de levensverwachting stijgt minder hard dan eerst werd verwacht. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen. Voor ons persoonlijk is dit geen goed nieuws. De meeste mensen willen graag zo lang mogelijk leven. Maar raar genoeg is dit wel goed nieuws voor ons pensioen, want het levert een plus op voor de financiële positie van ons pensioenfonds. We leggen graag uit hoe dat zit.

Elke twee jaar een nieuwe voorspelling

Het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) maakt elke twee jaar voor pensioenfondsen een berekening van hoe oud Nederlanders gaan worden. Daaruit rolt een voorspelling van onze levensverwachting. Pensioen van SPT krijgt u namelijk zolang u leeft. Met deze voorspelling rekenen we dus uit hoeveel pensioenen we in de toekomst moeten uitkeren. Dat zijn de verplichtingen:

  • Als mensen langer leven, ontvangen zij langer pensioen. Daardoor stijgen de verplichtingen.
  • Als mensen korter leven, hoven we minder lang pensioen uit te keren. Daardoor dalen de verplichtingen.

Plus voor pensioenfondsen

Als de verplichtingen stijgen of dalen, heeft dat gevolgen voor de financiële positie. De nieuwe cijfers van het AG betekenen dat de dekkingsgraad van een pensioenfonds verbetert. Het gaat gemiddeld om 1%.

Plus voor ons fonds 

Ook SPT gaat de nieuwe berekeningen toepassen. Daarmee wordt rekening gehouden vanaf december. Meer informatie en achtergronden over onze dekkingsgraad leest u op de pagina Actuele cijfers.