Nieuws

Beleidsdekkingsgraad licht gestegen in maart

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van SPT kwam eind maart uit op 112,8%. Dit betekent dat ongeveer 1,13 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden. Een maand eerder was de dekkingsgraad nog 112,6%.

2 dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 112,8% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. De actuele dekkingsgraad van het fonds daalde in maart van 113,9% naar 112,9%.

Ontwikkelingen in maart

De rente waarmee SPT zijn financiële positie moet berekenen, daalde in maart. Dat is slecht nieuws voor de dekkingsgraad. Hierdoor moet het fonds namelijk meer geld opzij zetten om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Het vermogen van SPT steeg de afgelopen maand, doordat de beleggingen meer waard werden. Het positieve effect van het gestegen vermogen kon het negatieve effect van de gedaalde rente echter niet volledig compenseren. Daardoor daalde de actuele dekkingsgraad met 1,0% naar 112,9%.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.