Nieuws

Dekkingsgraad in maart gestegen naar 108,1%

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van SPT kwam eind maart uit op 108,1%. Dit betekent dat ongeveer 1,08 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden. Een maand eerder was de dekkingsgraad 107,7%.

2 dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 108,1% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont.
De actuele dekkingsgraad van het fonds steeg in maart van 110,3% naar 110,6%.

Ontwikkelingen in maart

De economische cijfers die in maart werden gepubliceerd, lieten zien dat de mondiale economie in een stevig tempo doorgroeit. In de Verenigde Staten is nu sprake van vrijwel volledige werkgelegenheid en prijsstabiliteit, waarmee voor de FED de belangrijkste doelstellingen van het dubbele mandaat bijna zijn behaald. Dit resulteerde in maart in een rentestijging; iets wat de meeste marktpartijen pas later in het jaar hadden verwacht. Bij de aandelen noteerde de MSCI World Index een bescheiden stijging van 0,8%. Dit kwam voornamelijk doordat de Amerikaanse S&P 500 nauwelijks van z’n plek kwam, terwijl de Europese aandelenbeurzen over het algemeen goed presteerden. In maart liep de rente weer licht op (ongeveer 8 à 10 basispunten), waardoor de waarde van de pensioenverplichtingen daalde. Dat gold ook voor de waarde van de obligaties en renteswaps. Per saldo daalden de bezittingen van het fonds iets minder dan de verplichtingen, waardoor de actuele dekkingsgraad met 0,3%-punt steeg naar 110,6%. De beleidsdekkingsgraad verbeterde verder van 107,7% per ultimo februari naar 108,1% per eind maart.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.