Nieuws

Dekkingsgraad augustus: 110,2%

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van SPT kwam eind augustus uit op 110,2%. Dit betekent dat ongeveer 1,10 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden. Een maand eerder was de dekkingsgraad nog 109,8%. 

2 dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 110,2% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. De actuele dekkingsgraad van het fonds daalde in augustus van 112,4% naar 112,1%.

Ontwikkelingen in augustus

Met weinig richtinggevende macro-economische cijfers, een behoorlijk robuuste wereldwijde groei en de aanhoudend lage inflatie, was de geopolitieke ontwikkeling de belangrijkste drijver van de markt. En dan met name het gevaar van Noord-Korea. Dit zorgde voor spanningen en veroorzaakte een ‘risk-off’ reactie op de markten. Het bleek echter van korte duur, doordat er geen teken was van verdere militaire actie.

Aandelenmarkten lieten weinig beweging zien in augustus, hoewel de rustige zomerperiode werd onderbroken door een escalatie in de retoriek tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea, de terroristische aanslag in Barcelona en de tropische storm Harvey. Staatsobligaties waren een veilige haven toen de geopolitieke spanningen opliepen. De rente op de 10-jaars Duitse Bund daalde met 18 basispunten en eindigde de maand op een niveau van 0,36%, ondanks de speculatie over een, zoals het ernaar uitziet, minder soepele Europese Centrale Bank.

Door de gedaalde rente steeg de contante waarde van de pensioenverplichtingen, evenals de waarde van de vastrentende portefeuille. Dit zorgde samen met de aandelenportefeuille, die licht in waarde daalde, ervoor dat de actuele dekkingsgraad per ultimo augustus licht daalde naar 112,1%. De beleidsdekkingsgraad steeg daarentegen verder naar 110,2% en bevindt zich daarmee boven het vereist eigen vermogen van 108,2%.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.