Nieuws

Dekkingsgraad juli: 106,4%

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van SPT kwam eind juli uit op 106,4%. Dit betekent dat ongeveer 1,06 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden.

2 dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 106,4% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont.
De actuele dekkingsgraad van het fonds steeg in juli van 107,0% naar 107,5%.

Ontwikkelingen in juli

De kapitaalmarktrente en DNB-rekenrente daalden in juli verder, zij het minder hard dan in juni. Dit leidde tot een stijging van de pensioenverplichtingen van het fonds. Ook de bezittingen van het fonds stegen, doordat de waarde van de matching portefeuille toenam door de dalende rente.
De aandelenmarkten lieten een goed rendement zien in juli en stegen gemiddeld met zo’n 4%. Hierdoor steeg het belegd vermogen meer dan de toekomstige pensioenverplichtingen, waardoor de actuele dekkingsgraad met 0,5%-punt steeg van 107,0% naar 107,5%. De beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden) daalde echter nog met 0,1%-punt van 106,5% naar 106,4%, doordat de dekkingsgraad van juli vorig jaar (109,1%) uit dit gemiddelde viel en hoger was dan de actuele dekkingsgraad van juli 2016 (107,5%).

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.