Nieuws

Dekkingsgraad augustus: 106,5%

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van SPT kwam eind augustus uit op 106,5%. Dit betekent dat ongeveer 1,07 euro beschikbaar is voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt of in de toekomst uitbetaald gaat worden.

2 dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 106,5% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont.
De actuele dekkingsgraad van het fonds daalde in augustus van 107,5% naar 107,3%.

Ontwikkelingen in augustus

Augustus was een tamelijk rustige maand voor de financiële markten, zelfs voor de jaarlijks rustige zomerperiode. De aandelenmarkten bewogen grotendeels zijwaarts tot lichtjes in de hoogte. De kapitaalmarktrente steeg in augustus. Hierdoor daalden de bezittingen van het fonds in waarde. Doordat de DNB-rekenrente relatief minder steeg, namen de pensioenverplichtingen van ons fonds weliswaar af, maar de bezittingen van het fonds daalden relatief meer in waarde. Per saldo daalde het belegd vermogen in augustus meer dan de toekomstige pensioenverplichtingen. Hierdoor daalde de actuele dekkingsgraad van 107,5% naar 107,3%. 
De beleidsdekkingsgraad steeg echter van 106,4% naar 106,5%. Dat kwam doordat de actuele dekkingsgraad van vorig jaar augustus (106,3%) uit dit gemiddelde viel en lager was dan de actuele dekkingsgraad van augustus 2016 (107,3%).

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van de dekkingsgraad? Kijk dan in deze grafiek. Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.